“Een duurzame visie op mode en ondernemen”

De wereld verandert, zoveel is duidelijk.  Mode verandert ook, net zoals de manier waarop we winkelen. Verandering brengt altijd onzekerheid met zich mee en dan biedt een houvast vaak redding en perspectief. Hélène Nottebaert van VERTIGO: “Stijl is tijdloos en een goede, duurzame outfit is een powerbooster voor de moderne man.” Hopla!

 

Dat laatste woord verwijst zowel naar het gemaakte statement over stijl als naar de wallaby die door het huis en de tuin van VERTIGO-zaakvoerders Hélène en Philippe huppelt. “Zo’n diertje houdt je vooral met beide voeten op de grond, hoor.” Met vijf kinderen, een recente verhuis en een voorliefde voor rondspringende dieren, is het zelden vervelend ten huize Janssens-Nottebaert. En al zeker niet als we het mogen hebben over retail, winkelen en tijdloze, duurzame, gezonde kledij in een strakke toekomstvisie.

 

Even met de deur in huis vallen: ziet jullie wereld er vandaag anders uit dan een jaar terug?

Hélène: “Fundamenteel anders? Ik weet dat niet. Veranderingen komen doorgaans niet te bruusk. Mensen houden vast aan wat ze kennen en sturen zachtjesaan bij. Wij hebben net een nieuwe VERTIGO-winkel geopend in Nieuwpoort. We investeren in een volledig nieuw pand in Waregem. We blijven geloven in de fysieke winkelbeleving: in Brugge en Sint-Martens-Latem blijven we aanwezig in de winkelstraat en het centrum. Binnen VERTIGO zijn die fysieke locaties, die winkelruimtes, onze mensen die de klanten daar verwelkomen nog altijd een belangrijke pijler. Zal dat allemaal veranderen? Misschien neemt het belang van die warme verwelkoming, dat kopje koffie, de stylist die je wegwijs maakt wel weer toe zodra de huidige situatie stabiliseert? We spreken vandaag over een crisismoment maar misschien was de felle opmars van het online-shoppen wel de crisis voor de retailsector en krijgen we straks de grote terugkeer naar rechtstreeks contact en persoonlijk advies.”

 

Op één of andere manier is ‘traag’ te lang een soort zondig begrip geweest, terwijl traagheid net toelaat dat je meer proeft en beter smaakt.

Philippe: “Eén ding is zeker: de ratrace die de samenleving beheerste, is op 13 maart 2020 knarsend tot stilstand gekomen. Tijdens die eerste paar weken leek iedereen op adem te komen, dus wellicht was de nood aan die pauze er ook. Natuurlijk: de overheid was toen nog zeer gul, het weer aangenaam en even terugplooien op onszelf deed iedereen deugd. We zijn ondertussen een jaar verder, het wordt serieus vervelend en de solidariteit neemt elke dag af. Maar ‘never waste a good crisis’. En dan kan ik enkel voor de modesector met voldoende kennis van zaken spreken en nog eens herhalen wat wij met VERTIGO al meer dan vijf jaar verkondigen: het gaat eigenlijk niet over vier modeseizoenen en evenveel collecties per jaar. Wel over tijdloze stukken, letterlijk en figuurlijk trager winkelen en een duurzame visie op zowel mode als ondernemen. Wij geloven dat al vanaf dag één. (Denkt na) Ik hoop vooral dat de rest van de wereld dat straks ook inziet (lacht).”

Hélène: “We zijn ons nog bewuster van bepaalde zaken, dat wel. Kinderen, school, plannen, gezondheid, familie … het zijn allemaal evidenties tot ze dat niet meer zijn. En ja, er mag zeker een groter streven naar rust zijn in de toekomst. Traagheid. Op één of andere manier is ‘traag’ te lang een soort zondig begrip geweest, terwijl traagheid net toelaat dat je meer proeft en beter smaakt. Samen met ‘echtheid’ en ‘natuurlijkheid’ vormt ‘traagheid’ een nieuw, drievoudig concept. Of beter: niet nieuw, wel cruciaal als we er in de toekomst iets anders en beters van willen maken.”

In ons idee is ‘lokaal’ geen plaats maar een visie. Het gaat over bewust bezig zijn.

 

Is dat nodig? Iets nieuws?

Hélène: “Niet dan? Gaan we collectief gewoon de volgende pandemie tegemoet snellen? Dan pleit ik liever voor een beetje minder en beter: echter, natuurlijker en trager. Meer lokaal, meer bewust. Je moet daar geen krampachtig, ouderwets ding van maken en het gaat niet over één enkel aspect. Of het nu winkelen is, of koken, of mode … die basisprincipes zijn op alles toepasbaar. Neem een outfit: alles start met de natuurlijke persoonlijkheid. De outfit die daarop gedragen wordt, versterkt de persoonlijkheid op voorwaarde dat je de tijd neemt om het plaatje te laten kloppen. Met pure producten, natuurlijke vezels, stukken die tijdloos zijn en gewoon ook goed.”

Philippe: “Het is ook niet omdat ‘lokaal’ aan de plaatselijke kerktoren doet denken dat we straks allemaal naar grof linnen moeten grijpen dat hier op de plaatselijke velden groeit. ‘Lokaal’, als label, als teken van kwaliteit, staat in dit verhaal synoniem voor een meer harmonieuze, verstandige, duurzame visie. Die manifesteert zich alsmaar duidelijker over de hele wereld.” 

Hélène: “Ik neem graag Fratelli Piacenza als voorbeeld: hun wollen sjaals en handschoenen worden al 14 generaties in Italië gemaakt. De eerste over-over-overgrootouder van de huidige zaakvoerders was een ontdekkingsreiziger en vandaag zijn ze dat eigenlijk nog. Ze reizen naar de Andes, onderhandelen met de lokale lamaboeren en zorgen voor een duurzame relatie waar iedereen beter van wordt. In de Andes, in Italië en uiteindelijk hier, want je krijgt een eerlijk product. In alle openheid en transparantie, want de grondstof van elke sjaal die van Fratelli Piacenza komt, is traceerbaar. Je weet bij wijze van spreken welk dier op welke dag geschoren werd om iets te maken. In dat idee is ‘lokaal’ geen plaats maar een visie. Het gaat over bewust bezig zijn. Op een manier die alles in balans houdt. Waar iedereen beter van wordt. Duurzamer!”

De grootste denkfout is dat je zelf geen baat hebt bij een duurzame aanpak. Iedereen wordt er beter van. En laat ons daar meteen ook het begrip ‘gezondheid’ aan koppelen.


Philippe: “Er beweegt iets in de modesector. Ook bij grote spelers krijgt ‘duurzaamheid’ meer inhoud. Het is een tijd een containerbegrip geweest, waaronder zowel de zonnepanelen als de prijs van de grondstof of het planten van een boom samengelegd werden. De laatste jaren verandert dat. Het besef groeit dat we niet zomaar en zonder gevolg kunnen consumeren.”

Hélène: “We hebben met VERTIGO altijd vanuit een visie gewerkt. Het tijdloze element, niet-onderworpen-aan-snelle-mode, maakt daar al langer deel van uit. We kunnen daarop nog duidelijker focussen. In elk geval: dat is het plan.”

 

Is er in de harde economie en de retail voldoende ruimte voor een wereldverbeterende visie?

Hélène: “Ah, de grootste denkfout is dat je er zelf geen baat bij zou hebben. Iedereen wordt beter van een meer duurzame aanpak, hoor. En laat ons daar meteen ook het begrip ‘gezondheid’ aan koppelen. In de breedst mogelijke betekenis. Eigenlijk is het niet supermoeilijk: we moeten net iets vaker terug naar de oorsprong. Naar de basis. Waarvoor dienden kleren oorspronkelijk?

Euh … 

Hélène: “Kledij moest ons beschermen tegen de elementen. Die originele functie is voor een stuk verdwenen maar we zijn ondertussen zover dat ze ons in bepaalde gevallen zelfs schade toebrengen. Onze huid is een groot orgaan en werkt als een spons. Kledij die chemisch behandeld wordt, of op een agressieve, onnatuurlijke wijze gekleurd en gewassen, dat is een regelrechte aanslag. Niet alleen tijdens het productieproces maar dus ook gewoon dagdagelijks. We moeten daar met ons allen meer mee bezig zijn. Van waar komt iets? Hoe wordt het gemaakt? Wie is daarbij betrokken? De gebruikte vezels, de oorsprong van wat we kopen en dragen, de impact. Dan zit je opnieuw bij die traceerbaarheid van Fratelli Piacenza, maar net zo goed bij echtheid en natuurlijkheid.”

Philippe: “Meer bewustzijn leidt ook tot een grote waarde. Iets wordt waardevoller als er een verhaal aan vasthangt, als er – het woord zegt het – bepaalde waarden aan gekoppeld zijn.” 

 

Zit VERTIGO 2.0 eraan te komen?

Hélène: “Voor ons is dit zeker geen bocht van 180 graden. Met FIGLIO, ons huismerk, kiezen we altijd al resoluut voor natuurlijke, echte en ‘consubeterende’ materialen en stukken. ‘Studio VERTIGO, by Hélène’ bestaat ondertussen een paar jaar en is slow shopping op zijn best. Met VERTIGO kijken we van bij de start verder dan ‘morgen’. Verder dan wat zichtbaar is. We werken met ideeën en met beleving. Met waarden ook. We kunnen die absoluut nog extra in de verf zetten, of beklemtonen, maar we moeten onszelf niet heruitvinden wat dit betreft. Het kan de uiteindelijke stijl van de man alleen ten goede komen want stijl is tijdloos en – veel meer dan de mode van het moment – de optelsom van die waarden.”